Printscreen / Screenshot på PC

Ibland kan det underlätta avsevärt om man kan ta en bild av sin skärm och skicka till någon för att visa vad man menar eller liknande. Har du exempelvis problem med att komma igenom kassan i Akutbutiken.se kan du istället för att behöva skriva långt mejl med vad du vill beställa med mera, då är det mycket lättare att ta en bild på sin skärm (printscreen) och skicka till oss.

På ditt tangentbord finns en knapp som heter "printscreen". Beroende på vad du har för tangentbord kan förkortningen variera. Knappen finns oftast uppe i högra hörnet någonstans.

På vissa tangentbord kan PRINTSCRN-tangenten heta PRTSC, PRTSCN eller något liknande.

På vissa bärbara datorer eller andra mobila enheter som saknar PRINTSCRN-tangent kan det finnas andra tangentkombinationer för att ta en skärmbild, t.ex. FN+INSERT. Anvisningar finns i handboken som medföljde den bärbara datorn eller enheten.

Nu vet du hur du använder knappen. För att ta en bild över din skärm (printscreen) följer du dessa steg:

1: Tryck Printscreen (eller kombinationen)

2: Öppna programmet PAINT.

3: Tryck ctrl+V

4: Nu ska du se bilden över din skärm i Paint, då är det bara att spara den och skicka som en bild.